Mit is jelent az énidő? Miért van rá szükségünk?

Hadd foglaljam össze nektek, hogy mit is jelent az énidő, és milyen pozitív hatást gyakorol mindennapi életünkre.
4 perc

Már javában itt az ősz, jönnek a hidegebb, esős vagy éppen szeles napok. Felmerülhet a kérdés, hogy a nyári fesztiválok okozta űrt mivel töltsük fel? A bekuckózás, pizsamanap jó alternatíva lehet?

Az énidő az önmagunkra fordított minőségi időt jelenti. A saját magunkkal eltöltött idő alatt bármit csinálhatunk, ami örömet okoz számunkra, feltölt, de az is lehet, hogy éppen arra vágyunk, hogy ne csináljunk semmit.

A mindfulness gyakorlása a tevékeny üzemmódból vált át minket a létezés üzemmódba, amikor nem a teendő lista következő pontját pipáljuk ki, hanem csak sétálunk egyet a környéken és közben megfigyeljük a szép őszi tájat a környezetünkben, vagy veszünk egy forró fürdőt lágy zenei aláfestéssel, időkényszer nélkül, vagy előveszünk egy mandalát és kiszínezzük csupán saját kedvtelésünk céljából.

Az énidő lényegi momentuma, hogy magunkkal foglalkozunk, és azt csináljuk, amire igazán vágyunk, befelé figyelve magunkra fordítjuk a fókuszt. Őszintén tesszük fel magunknak a kérdést, most igazán mihez is van kedvünk?

Az énidő minden tekintetben a kikapcsolódásról szól. Önmagában az még nem magunkkal töltött idő, hogy ha szimplán egyedül töltjük a hétvégét, vagy valamilyen rutin munkát végzünk (mosás, főzés, takarítás) egyedül.

A téma tanulmányozása közben egy szemléletes infografikára leltem, ami zseinálisan összefoglalja, hogy milyen előnyei vannak az énidőnek.

Néhányat ki is emelek, a teljesség igénye nélkül.

  • újraindítja az agyunkat
    • mivel a magunkkal töltött idő alatt kizökkenünk a hétköznapi rutinból, rohanásból, ez segíti az agyunk frissítését
  • segít lazítani
    • mivel az éndiő gyakorlása által kikapcsolódunk, töltődünk, az énidő gyakorlása segít minket lazítani
  • teret ad az önfelfedezésre
    • mivel az énidőben magunkkal foglalkozunk, ez lehetőséget ad kapcsolódni önmagunkhoz, megfigyelni a bennünk zajló lelki folyamatokat
  • mélyebb gondolatok bukkanhatnak fel
    • az énidő által lehetőséget adunk magunknak arra is, hogy mélyebb gondolatokkal foglalkozzunk
  • segít a problémamegoldásban
    • ha egy adott problémával kapcsolatban újra és újra ugyanazokat a köröket járjuk, jó lehetőség magunkkal tölteni egy kis időt, előfordulhat, hogy agyunk kiszellőztetése után spontán érkezik a megoldás a problémánkra.
  • jót tesz kapcsolatainknak
    • ha időt és figyelmet fordítunk magunkra, több energiánk marad másokra is, ezáltal növeli kapcsolataink minőségét a magunkra fordított idő

Az énidő nem a mennyiségen, hanem a minőségen múlik. Napi fél óra, de akár 10 perc magaddal töltött minőségi idő által is megtapasztalhatod a jótékony hatásait. Ne feledd, hogy ha te kiegyensúlyozott vagy, az jó hatással van a közvetlen környezetedre is, meghálálja magát a tudatosan magunkra szánt idő.

Íme néhány praktikus tanács ahhoz, hogy időt nyerj önmagadra:

A korábban említett infografika inspirált tovább a témában:

  • Kelj fel fél órával korábban, mint a veled élők
    • hogy ha nehezen tudsz időt szakítani magadra, előzd meg a teendőid listáját, és szakíts időt magadra reggel, mielőtt még beindul a napod
  • ha saját szobád / irodád van tedd ki néha nyugodtan a „ne zavarj” táblát
  • átmenetileg húzd ki a konnektorból a készülékeidet, szabadulj meg kicsit az on-line világból, nem kell, hogy minden percben elérhető legyél, időről időre hagyd magad mögött a virtuális világot
  • ebédelj a szabadban
  • ütemezz be havi találkozókat saját magaddal

Hogy kinek mit jelent az énidő, azt milyen tevékenység vagy épp semmittevés közben éli át igazán, természetesen emberről emberre változhat, ahogy az is, hogy ki hogyan, milyen módszerrel teremt teret és időt erre az életében, éppen milyen élethelyzetben van.

Számomra az énidő az a tevékenység, amikor kimegyek sétálni egyet a Római partra egyedül, leülök egy farönkre és csak nézem a Dunát, beszippantom az illatát, útközben megcsodálom egy kicsit a természetet, a fákat az úton. Erre a sétára bőven rászánom az időt, hogy addig élvezhessem a folyamatot, ameddig jólesik, ne legyenek feladatok, találkozók és egyéb teendőkhöz kötve. Nekem vasárnap délután a legalkalmasabb erre.

Csodarecept nem létezik, kísérletezz nyugodtan, figyeld meg saját igényeidet, jegyezd föl tapasztalataidat. Ami beválik, abból könnyen lehet jó szokás, másoknak jó példa.

Kapcsolódó bejegyzések

Meditáció és a modern élet: a Stressz és Szorongás elleni védelem

Meditálj napi 20 percet! Ha nincs rá elég időd, akkor meditálj napi 1 órát! - tartja a buddhista mondás.
Tovább

Célmeghatározás: önmegvalósítás lépésről lépésre

Céltalan hajósnak egyik szél sem kedvez – tartja a mondás.
Tovább

Amikor nincs időm meditálni: Teába zárt nyugalom

A mai világban a nők számára az énidő megteremtése az egyik legnagyobb kihívásuk. De tudatossággal belecsempészhetünk a napunkba egy kis nyugalmat és töltődést ;)
Tovább
Kapcsolat