Mindfulness vs. multitasking

Cikkemben a tudatos jelenlét a multitasking és a személyes hatékonyság témakörét, és összefüggéseit szeretném nektek bemutatni.
4 perc

Számos kutatás foglalkozik a multitasking fogalmával, hatásaival. Nem is olyan rég, még a hatékony feladatvégzés témakörével párosították. Mit is jelent pontosan a multitasking? És hogy jön ez a tudatos jelenlét témaköréhez?

A multitasking azt jelenti, hogy több feladatot egyszerre, párhuzamosan végzünk. Például délelőtt 10 órakor már az irodában ülök, zenét hallgatok, miközben egy ajánlatot állítok össze, és a barátnőmmel chatelek a hétvégi programról. A helyzet talán sokmindenki számára ismerős. A példámban is legalább három egymástól teljesen különböző tevékenységet végzek egyszerre.

A párhuzamosan történő feladatvégzést kezdetben azért vélhették hatékonyabb munkavégzésnek, mert azt a látszatot keltette, hogy azáltal, hogy több feladatot végzünk egyszerre,

időben hamarabb végzünk a feladatokkal. Azaz egységnyi idő alatt több feladatot tudunk végrehajtani. Mi ez, ha nem a hatékonyság növelés eszköze? Látszólag úgy tűnik, hogy mind a három párhuzamos tevékenységet egyszerre egy időben ugyanolyan hatékonysággal végzem.

Elkeserítő, de amikor több feladatot egyszerre végzünk, igazán egyik feladatra sem koncentrálunk, hanem megosztjuk a figyelmünket.

Agyunk váltogatja a fókuszát egyik tevékenységről a másikra, pásztáz az impluzusok között, hol az egyikre irányítja a fókuszt, hol a másikra. Ha a példánál maradunk, hol a zenét figyelem meg egy percre, ami a fejhallgatóból szól, hol a hétvégi programon jár az eszem, hol az ajánlatíráshoz kanyarodok vissza.

Mi ezzel alapvetően a baj? A probléma ott kezdődik, hogy ez a pásztázó üzemmód nagyon megterhelő, és fárasztó számunkra, túlzottan igénybe veszi a szervezetünket. Így nem csak, hogy elfáradunk, de esetleg stresszesebbek leszünk nap végére. És amikor átnézi a főnökünk az ajánlatot, könnyen előfordulhat, hogy a szövegében, elgépelést, vagy helyesírási hibát talál.

Ugyanis az idegtudósok szerint sokkal gyorsabban és könnyebben elfáradunk a multitaskingban, mintha csak egyszerre egy dologra figyelnénk (Daniel Levitin, McGill egyetem professzor nyomán). Akkor miért nem figyelünk egyszerre csak egy dologra? Egyáltalán hogyan lehet ezt megvalósítani?

A mindfulness azt jelenti, hogy tudatosan jelen vagyok az adott helyzetben, figyelmemet az itt és mostra irányítom, mindenféle ítélkezés, minősítés nélkül. Egyszerre csak egy dologra figyelek, ezáltal teljes mértékben átélem. Ezt a szemlélet munkahelyi környezetre is kivetíthetjük, munkavégzés közben is gyakorolhatjuk, és általa egy hatékonyabb feladatvégzést valósíthatunk meg tudatosan.

Hogy néz ez ki a gyakorlatban? A példámnál maradva. Ha szeretnél zenét hallgatni a munkahelyen, ezt nyugodtan megteheted. Igazán akkor lesz a zenehallgatás tevékenysége pihentető, ha azt a 3-4 percet valóban zenehallgatással töltöd, megfigyeled a zenét, átengeded magagadat zenehallgatás élményének, gyakorlod a mindfulnesst zenehallgatáson keresztül.

Természetesen elkerülhetetlen, hogy ne foglalkoztasson téged munkaidőben a hétvégi kikapcsolódás. Azonban dönthetsz úgy, hogy a hétvégi programszervezsére is külön időt rendelsz a munkaidőből.

Például alakíthatod úgy a napodat, hogy ebédszünet után mielőtt belevágnál újra az emailok tömkelegébe, akkor váltasz pár szót barátaiddal a facebookon, a nap többi részében pedig nem foglalkozol vele.

Kutatások kimutatták, hogy ha óránként 15 perc szünetet teszel a munkafeladatok közt, az hatékonyabbá tesz. De csak akkor, ha ez a szünet valóban teret ad az elmének kalandozásra.

Cél nélkül görgetni a facebookot, nem tartozik az ilyen jellegű tevékenységek közé. (Daniel Levitin, McGill egyetem professzor nyomán).

Azáltal, hogy a zenehallgatást pihenésre használod, és tudatosan vagy jelen az élményben, vagy ha nem hagyod, hogy egész délelőtt a hétvégi programon agyalj, hanem helyette ebéd után egy 10 percben csak a barátaiddal foglalkozol, de akkor csak rájuk figyelsz, tudatos szüneteket építesz be a napodba, hatékonyabbá válsz.

Hanyagolva a multi taskingot, és előtérbe helyezve a tudatosan átélt mindful szüneteket, még az is előfordulhat, hogy jobb minőségű munkát adsz ki a kezedből, rövidebb idő alatt, és munka után kiegyensúlyozottan érsz haza. 

Forrás:

Kapcsolódó bejegyzések

Meditáció és a modern élet: a Stressz és Szorongás elleni védelem

Meditálj napi 20 percet! Ha nincs rá elég időd, akkor meditálj napi 1 órát! - tartja a buddhista mondás.
Tovább

Célmeghatározás: önmegvalósítás lépésről lépésre

Céltalan hajósnak egyik szél sem kedvez – tartja a mondás.
Tovább

Amikor nincs időm meditálni: Teába zárt nyugalom

A mai világban a nők számára az énidő megteremtése az egyik legnagyobb kihívásuk. De tudatossággal belecsempészhetünk a napunkba egy kis nyugalmat és töltődést ;)
Tovább
Kapcsolat