Te hogyan lassítasz? – Kávé helyett meditálni?

Bogi trénerként és pályázat íróként dolgozik Budapesten. Szereti a pörgést, a folyamatos kihívásokat és a főváros lüktetését. Az irodai munka, az állandó határidők és az élet hullámvasútja közepette a lassulás egy jól bevált formája számára a jóga és a meditálás. Mára ez a lassulási módszer élete részévé vált, rendszeresen gyakorol és személyes mantrája segítségével mélyíti gyakorlásainak minőségét.


A jógával 2011-ben kerültem közelebbi kapcsolatban. Akkoriban a személyes motivációm egy nehéz élethelyzet megoldása, túlélése volt. Pályakezdőként belecsöppenten egy munkahelyre, és egy nehéz természetű felettes mellett úgy éreztem, hogy szükségem van valami pluszra, valami újra. A nehéz természetű vezetőt magam után hagyva további évek során is folytattam a jógát, hétről hétre alakítottam ki a napi rutint, hogy reggel korábban felkeljek és egy két gyakorlat elvégzésével jól induljon a napom. Egy idő után azt vettem észre magamon, hogy többet jelent számomra, ha reggel felkelek jógázni, mintha az alvást választanám, szép fokozatosan hozzászokott a testem és az elmém a napi jóhoz. A legnagyobb hajtás közepette is tudtam belső erőt meríteni magamból, nagyobb önbizalmam lett, és sokkal inkább elhittem magamról, hogy
képes vagyok elvégezni a feladatot, és összpontosítani itt és most. A rajtam kívül álló okok miatti aggodalom, szorongás egyre inkább eltűnt az életemből.

Budapestre költözve tudatosan kerestem az új lehetőséget a jógára, és folytattam a már kialakult reggeli jógázást, úgy hogy eddig, abban az időpontban, ahogy akkor. A meditációval már Budapesten ismerkedtem meg, a jógázás során tanult gyakorlatokkal szépen kiegészítve a reggeli jógázás szerves része lett a meditáció. Majd később személyes mantrát is kaptam.

A meditáció számomra az életenergiát jelenti, úgy mint másnak a reggeli kávé, nekem a reggeli meditációval indul jól és a paradox módon meditáció indítja be a napom. ☺ Érdekes módon ez a lassulás teszi számomra lehetővé, hogy a felgyorsult világban jól összpontosítva tudjam végezni a feladataimat, megélni a pillanatokat az életben.

A lassulás, az összpontosítás pont a felgyorsult, szétszórt világban nyer igazán értelmet.  

Én azt tapasztalom, hogy a meditáció segít a koncentrációban, segíti az elmét lecsendesíteni, az érzelmeket tisztítani, ezáltal oldja a feszültséget, segít a stressz kezelésében. A meditációban tanult önmegfigyelés kihat a mindennapi életemre is, segít tudatosan jelen lenni, az „itt és most”-ra fókuszálni.


Egy szó mint száz, én bárkinek tudom ajánlani a lassítás ilyen formáját,nemtől, kortól, világnézettől függetlenül. Ez persze nem egy csodaszer, de a rendszeres, kitartó, szisztematikus gyakorlás meghozza a gyümölcsét, és egy kiegyensúlyozott jól-jétet lehet vele elérni, ami saját magunkra és a környezetünkre is rendkívül pozitív hatással van.

Aki nem hiszi, az persze járjon utána, tapasztalja meg a saját élményein keresztül. ☺ “


 

Te hogyan lassítasz?

Állj meg egy percre, lassíts le, töltődj fel. Minden pillanat egy új hely, ahol még sosem jártál.

Vendég posztjainkban inspiráló tapasztalatokról olvashattok a lassulás szerelmeseitől. Személyes élmények, mindennapi történetek, valódi receptek.

Ha Te is szeretnéd megosztani lassulási tippjeidet írj nekünk: hello@letitslow.hu

Tags:
bogi
bogi
hello...@letitslow.hu

Bogi trénerként és pályázat íróként dolgozik Budapesten. Szereti a pörgést, a folyamatos kihívásokat és a főváros lüktetését.